Полезна информация

§
ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНА СРЕДА ЗА РАБОТА НА ДЕЦАТА В ИНТЕРНЕТ

 

Личните мобилни и безжични устройства са все по-интегрирани с глобалната компютърна мрежа и са в състояние да осигурят безпроблемен и неограничен по отношение на времето и пространството достъп до информация и информационни услуги. Този технологичен напредък прави нашите деца – дигиталното поколение – все по уязвими пред опасностите в интернет.

Наша /на учителите и родителите/ задача е да осигурим безопасността на децата в интернет.

 

Уважаеми родители, следващите няколко документа имат за цел да Ви информират за изследвания на проблема и да Ви предоставят някои решения за осигуряване на безопасна среда на децата в интернет.

Резултати от изследвания
Социалната мрежа Фейсбук

Софтуерни решения:

1. Родителски контрол

2. Child Defender

3. За мобилен телефон

         И една чудесна книжка!

Правила за сигурност и безопасност в интернет

Докато работиш в интернет:

·         Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

·         Никога не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

·         Никога не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

·         Никога не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

·         Никога не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

·         Никога не се представяй за някой, който не си. Не скривай годините си и не посещавай сайтове за възрастни.

·         Винаги внимавай, когато някой ти предлага нещо безплатно или те кани да се включиш в дейност, обещаваща лесна и голяма печалба.

·         Винаги внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

·         Винаги бъди вежлив и уважавай правата на другите.

  Прочети още на: http://www.az-deteto.bg/pravila-za-sigurnost-i-bezopasnost-v-internet-/view.html

 

gdbop-logo.png   На официалния сайт за борба с компютърните престъпления   http://www.cybercrime.bg/bg/exploitation/aee587/    

 можете да се запознаете със съвети към родителите и друга изключително полезна информация за заплахите в съвременния кибер свят.

http://safenet.bg/bg/risks - Опасностите в интернет /Българският Център за безопасен интернет/.

Изготвил: Веселина Георгиева - Ръководител направление ИКТ

 

 

 §