• Календар

  • МОЕТО УЧИЛИЩЕ
   2017-08-29

     МОЕТО УЧИЛИЩЕ ЕСЕ Училището не е само бялата дъска, по която разкриваме магията на чудния свят на знанието. Училището не е само чина, на който се учим да...

  • Благодарствено писмо
   2017-09-08

   Благодарствено писмо до родителите на Александър Добринов Стефанов от ІV г клас   Екипът на ОУ “Любен Каравелов“ - Ямбол изразява своята признателност и благодарност към Александър Добринов Стефанов от ІV Г клас и...

Добре дошли в сайта на ОУ "Любен Каравелов"!

Тормозът спира тук

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/2.jpg'

2.jpg

  ДЕН  ЗА  БОРБА  С  ТОРМОЗА  В   УЧИЛИЩЕ

 

 „Тормозът спира тук” – под това мото всяка година в последната сряда на месец февруари в десетки страни се организира провеждането на „Ден за борба с тормоза в училище”.

На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза. Тази инициатива се подема от хиляди училища по целия свят.

На 25.02. 2015 г. провеждането  на Ден на розовата фланелка се осъществи и в ОУ  ”Л.Каравелов”.

Разговаряме с г-жа Ваня Гайдарова , педагогически съветник към училището.

 Какво, според Вас,  кара учениците от ОУ ”Л.Каравелов” да се включат в инициативата?

В.Г.  На първо място – тяхната ангажираност към проблема. За щастие, голяма част от учениците наистина разбират сериозността на проблема и участват с удоволствие със свои инициативи, изготвяйки розови панделки, носейки розови дрехи. Смятам, че това е достатъчно, за да се покаже съпричастност.

Какво поражда тормоза в училище ?

В.Г.  Различни фактори.

Как можем освен с дни като този да се преборим с тормоза?

В.Г.  Във фоайето на училището сме сложили плакат с призив „Не на тормоза, но не за ден!”. Борбата против тормоза да не е само за един ден, ако той съществува в някаква по- сериозна форма. Аз мисля, че в нашето училище, за щастие, няма такъв проблем, но все пак, да не се ограничаваме само с един ден борба срещу тормоза. Всеки да следи за своето поведение и дали някой друг не проявава агресия спрямо някого. Така няма да се стигне до крайни ситуации.

Много често малтретираните ученици не смеят да признаят за проблемите си по този въпрос. На този ден те чувстват ли се свободни да го правят?

 В.Г.  Вероятно, само че не бих казала, че не признават. Наблюденията ми не показват това, напротив. Все повече деца чувстват достатъчно свобода да дойдат при мен специално, за да изразят своето притеснение при възникнал конфликт. Аз се опитвам да им помагам. Не мисля, че децата премълчават. Може би това се случва при тези, които са по- притеснителни.

Има ли интерес от страна на учители и родители по въпроса за тормоза над учениците?

В.Г.  Да, разбира се. От страна на учителите – да.От страна на родителите – също. На едно дете му е нужна спокойна среда и смятам, че родителят трябва се отнесе сериозно към проблемите, които съществуват.

Вие подкрепяте ли този ден?

В.Г.  Да. И съм сигурна, че голяма част от колегите също го подкрепят. Самият факт, че някои от тях бяха с розови дрехи, с розови панделки показва, че са съпричастни към този ден, към този проблем, който наистана е много важен.

Как можем да се справим с тормоза, ако се прилага върху нас например?

В.Г.  Рецепти за конкретни случаи няма. Най- общо казано – ако не можеш да се справиш сам, а смятам, че децата най- често не могат, тогава трябва да се отнесеш към съответните хора. Ако проблемът не търпи отлгане, може да се потърси помощ от дежурните учители, от възрастни хора, които са наблизо и от родители, разбира се. Ако тормозът е постоянен, тогава нещата се задълбочават и задължително трябва да се работи по- дълго върху това. Не бива ученикът да се притеснява, ако бъде малтретиран по някакъв начин: дали психически или вербален, а да сподели непременно.

 Благодарим Ви за този разговор.

 Включваме се в инициативата против тормоза. Направете го и вие, ученици, и не за един ден!

 Интервюто взе Мариела Янева, 7а клас

СИП Журналистика